Jadłospis

Zespół Obsługi Szkół i Przedszkoli zatrudnia dietetyka, który odpowiada za układanie jadłospisu we wszystkich placówkach oświatowych w Łęcznej. Każdy główny posiłek w przedszkolu  zawiera produkty spożywcze, które są źródłem białka zwierzęcego. W przypadku śniadania jest to najczęściej nabiał, a  na obiad – mięso. Priorytetem dla naszej kuchni przedszkolnej jest przygotowanie dla dzieci urozmaiconych i lekkostrawnych posiłków  z dodatkiem gotowanych i  surowych warzyw. Zaś owoce wkomponowane w jadłospis przedszkolny są u  nas nie tylko produktami sezonowymi, ale całorocznymi. W naszej placówce zgodnie z podstawą programową wychowania przedszkolnego  przedszkolaki już od najmłodszych grup zachęcane są do samodzielnego komponowania posiłków, które polega na samodzielnym wyborze tych produktów, które najbardziej lubią i im smakują z zestawu posiłków na dany dzień.

Przykład: w menu śniadaniowym na dany dzień mamy: chleb z masłem, ser żółty, wędlina, talerz owocowo-warzywny.

Dziecko ma możliwość zjedzenia tego, co lubi.

Dbamy o to, aby nasze dzieci nie były głodne.

Wtorek 02.11.2021

Śniadanie: chleb wiejski z margaryną i pasztetem drobiowym, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa z soczewicy, makaron z serem twarogowym i tłuszczem, sok.

Podwieczorek: kasza manna na mleku z owocami.

Alergeny 1.7.9.10.12.

Środa 03.11.2021

Śniadanie: makaron na mleku, bułka pszenna z masłem, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: kapuśniak z  białej kapusty z pieczywem, stek wieprzowy mielony z ziemniakami i surówka z marchewki z porem i jogurtem, woda z cytryną.                              

Podwieczorek: jogurt z owocami, herbatniki.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Czwartek 04.11.2021

Śniadanie: bułka grahamka z masłem i pastą jajeczną z żółtym serem, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa ogórkowa, kurczak duszony z warzywami i kaszą jęczmienną, kompot.

Podwieczorek: kisiel z owocami, wafel ryżowy.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Piątek 05.11.2021

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, chleb zwykły z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa koperkowa z makaronem, filet rybny panierowany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, woda z cytryną.

Podwieczorek: drożdżówka z owocami, mleko.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.12.

Poniedziałek 08.11.2021

Śniadanie: chleb pszenno-żytni z masłem i wędliną, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa szczawiowa z jajkiem, makaron z jabłkami i śmietaną, woda z cytryną.

Podwieczorek: budyń z owocami, chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Wtorek 09.11.2021

Śniadanie: chleb zwykły z margaryną, serem twarogowym i dżemem, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa wiejska, bigos z kapusty kiszonej z ziemniakami, kompot.

Podwieczorek: owoc, ciastko wielozbożowe, bezcukrowe.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Środa 10.11.2021

Śniadanie: kasza manna na mleku, bułka pszenna z masłem, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z ryżem i surówka z ogórka kiszonego z olejem, kompot.

Podwieczorek:  koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, rogal z margaryną.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.12.

Piątek 12.11.2021

Śniadanie: chleb żytni z margaryną i pastą rybną, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: zupa jarzynowa, pierogi ruskie, surówka z marchewki i jabłka z jogurtem, woda z cytryną.

Podwieczorek: bułka pszenna z masłem i serkiem waniliowym, owoce, mleko.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.12.

Poniedziałek 15.11.2021

Śniadanie: chleb zwykły z margaryną, wędliną i jajkiem na twardo, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa z fasolki szparagowej, naleśniki z serem, dżemem i jogurtem, woda z cytryną.

Podwieczorek: kisiel z owocami i wafel ryżowy.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Wtorek 16.11.2021

Śniadanie: płatki śniadaniowe wielozbożowe na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, pieczeń rzymska z ziemniakami i buraczki na ciepło, kompot.

Podwieczorek: chałka z margaryną, owoce, kakao.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Środa 17.11.2021

Śniadanie: bułka grahamka z margaryną i żółtym serem, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa koperkowa, łazanki z kiszoną kapustą i mięsem, kompot.

Podwieczorek: sok marchwiowo-owocowy, biszkopty.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Czwartek 18.11.2021

Śniadanie: chleb z ziarnami z masłem i serkiem kanapkowym twarogowym, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z ziemniakami i surówka wielowarzywna z olejem, kompot.

Podwieczorek: bułka pszenna z margaryną i miodem, herbata.

Alergeny: 1.3.6.7.9.10.11.12.

Piątek 19.11.2021

Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, bułka pszenna z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: krupnik jęczmienny, paluszki rybne z ziemniakami i surówka z kapusty pekińskiej z marchewką z jogurtem, woda z cytryną.

Podwieczorek: maślanka z owocami i ciastko wielozbożowe, bezcukrowe.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.12.

Poniedziałek 22.11.2021

Śniadanie: chleb żytni z masłem, żółtym serem i wędliną, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa ogórkowa, ryż z owocami i śmietaną, kompot.

Podwieczorek: bułka pszenna z margaryną i dżemem, herbata.

Alergeny: 1.7.9.10.12.

Wtorek 23.11.2021

Śniadanie: bułka pszenna z masłem i twarożek z jogurtem, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa jarzynowa, spaghetti po bolońsku, kompot.

Podwieczorek: galaretka z owocami, herbatniki.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Środa 24.11.2021

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, chleb zwykły z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa pieczarkowa z makaronem, filet drobiowy panierowany z ziemniakami i marchewka z groszkiem, woda z cytryną.

Podwieczorek: budyń z owocami, herbatniki.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Czwartek 25.11.2021

Śniadanie: płatki owsiane na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: krupnik ryżowy, filet rybny panierowany z ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty, woda z cytryną.

Podwieczorek: koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, bułka z masłem.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.12.

Piątek 26.11.2021

Śniadanie: bułka grahamka z margaryną z pastą jajeczną , talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: barszcz ukraiński z fasolą, pierogi z kaszą gryczaną i serem twarogowym ze śmietaną, warzywa, woda z cytryną.

Podwieczorek: mus owocowy.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Poniedziałek 29.11.2021

Śniadanie: chleb zwykły z margaryną i wędliną, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa grochowa, makaron z serem twarogowym i tłuszczem, sok.

Podwieczorek: kisiel z owocami i ciastko wielozbożowe, bezcukrowe.

Alergeny: 1.3.6.7.9.10.11.12.

Wtorek 30.11.2021

Śniadanie: chleb zwykły z masłem i żółtym, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, forszmak z ryżem, kompot.

Podwieczorek: bułka z margaryną i dżemem, herbata.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Drodzy rodzice, jadłospis może ulec nieznacznym zmianom, wynikającym z przyczyn niezależnych od przedszkola (np. absencja dzieci, problemy z dostawą towaru).

Numery alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

  1. Mąka – zawiera gluten obecny w zbożach takich jak: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto.
  2. Jaja – obecne w makaronie jajecznym, pieczywie cukierniczym, majonezie.
  3. Ryby i produkty pochodne.
  4. Soja i produkty pochodne.
  5. Mleko krowie i produkty pochodne.
  6. Seler.
  7. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  8. Gorczyca i produkty pochodne.
    Inne produkty i substancje mogące powodować alergie:
  9. Skorupiaki i produkty pochodne.
  10. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  11. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe i produkty pochodne.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Mięczaki i produkty pochodne.
  14. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej do bezpośredniego spożycia.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia ( rozmiar pliku: 219 KB - format: PDF )

Skip to content