Jadłospis

Zespół Obsługi Szkół i Przedszkoli zatrudnia dietetyka, który odpowiada za układanie jadłospisu we wszystkich placówkach oświatowych w Łęcznej. Każdy główny posiłek w przedszkolu  zawiera produkty spożywcze, które są źródłem białka zwierzęcego. W przypadku śniadania jest to najczęściej nabiał, a  na obiad – mięso. Priorytetem dla naszej kuchni przedszkolnej jest przygotowanie dla dzieci urozmaiconych i lekkostrawnych posiłków  z dodatkiem gotowanych i  surowych warzyw. Zaś owoce wkomponowane w jadłospis przedszkolny są u  nas nie tylko produktami sezonowymi, ale całorocznymi. W naszej placówce zgodnie z podstawą programową wychowania przedszkolnego  przedszkolaki już od najmłodszych grup zachęcane są do samodzielnego komponowania posiłków, które polega na samodzielnym wyborze tych produktów, które najbardziej lubią i im smakują z zestawu posiłków na dany dzień.

Przykład: w menu śniadaniowym na dany dzień mamy: chleb z masłem, ser żółty, wędlina, talerz owocowo-warzywny.

Dziecko ma możliwość zjedzenia tego, co lubi.

Dbamy o to, aby nasze dzieci nie były głodne.

Poniedziałek 30.01.2023

Śniadanie: Chleb zwykły, margaryna, wędlina, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: barszcz biały z jajkiem,kiełbasą i ziemniakami, ryż z owocami i śmietaną, kompot.

Podwieczorek: kisiel z owocami, wafel kukurydziany.

Alergeny 1.3.7.9.10.

Wtorek 31.01.2023

Śniadanie: bułka pszenna, masło, twarożek z jogurtem,  talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: krupnik jęczmienny, filet drobiowy panierowany, ziemniaki, surówka wielowarzywna z jogurtem, woda z cytryną.

Podwieczorek: banan.

Alergeny: 1.3.7.9.10.

Środa 01.02.2023

Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, chleb żytni, margaryna, wędlina, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: zupa jarzynowa, gulasz mięsny, makaron, surówka z ogórka kiszonego z marchewką, kompot.

Podwieczorek: mleko, owoce, biszkopty.

Alergeny: 1.3.7.9.10.

Czwartek 02.02.2023

Śniadanie:  bułka z ziarnami, margaryna, jajko w sosie jogurtowym, kakao.

Obiad: zupa grochowa, kopytka z masłem i bułką tartą, owoc, woda z cytryną.

Podwieczorek: koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, herbatniki.

Alergeny: 1.3.7.9.10.11.

Piątek 03.02.2023

Śniadanie: płatki owsiane na mleku, chleb sitkowy, masło, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką i jogurtem, kompot.

Podwieczorek: galaretka z owocami, chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.

Poniedziałek 06.02.2023

Śniadanie: chleb pszenno-żytni, margaryna, parówka na ciepło, keczup, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: zupa z fasolki szparagowej, makaron z serem twarogowym i tłuszczem, sok.

Podwieczorek: budyń z owocami, słonecznik nasiona.

Alergeny: 1.3.7.9.10.

Wtorek 07.02.2023

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, bułka grahamka, margaryna, serek twarogowy kanapkowy, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: zupa wiejska, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, woda z cytryną.

Podwieczorek: owoc, ciastko wielozbożowe bezcukrowe.

Alergeny: 1.3.7.9.10.

Środa 08.02.2023

Śniadanie: chleb z ziarnami, masło, szynka, jajko, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa ogórkowa, kurczak duszony z warzywami, kasza bulgur, kompot.

Podwieczorek: jogurt z  owocami, wafel ryżowy.

Alergeny: 1.3.6.7.9.10.11.

Czwartek 09.02.2023

Śniadanie: kasza manna na mleku, bułka pszenna, margaryna, dżem, herbata.

Obiad: zupa ziemniaczana, fasolka po bretońsku, pieczywo, kompot.

Podwieczorek: chałka, masło, mleko, owoce.

Alergeny: 1.7.9.10.

Piątek 10.02.2023

Śniadanie: chleb wiejski, masło, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: krupnik ryżowy, filet rybny panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, woda z cytryną.

Podwieczorek: mus owocowy.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.

Poniedziałek 13.02.2023

Śniadanie: chleb zwykły, masło, pasztet drobiowy, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: barszcz czerwony z jajkiem, naleśniki z serem, dżemem, jogurtem, woda z cytryną.

Podwieczorek: mleko, biszkopty, owoce.

Alergeny: 1.3.7.9.10.

Wtorek 14.02.2023

Śniadanie: płatki owsiane na mleku, bułka z ziarnami, margaryna, wędlina, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniaki, surówka z pora z marchewką, kompot.

Podwieczorek: koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1.3.7.9.10.11.

Środa 15.02.2023

Śniadanie: bułka pszenna, masło, pasta jajeczna z żółtym serem, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa koperkowa z ryżem, bitki wieprzowe duszone, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z olejem, woda z cytryną.

Podwieczorek: banan.

Alergeny: 1.3.7.9.10.

Czwartek 16.02.2023

Śniadanie: chleb żytni, margaryna, wędlina, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa jarzynowa, spaghetti po bolońsku z warzywami, kompot.

Podwieczorek: pączek, mleko.

Alergeny: 1.3.7.9.10.

Piątek 17.02.2023

Śniadanie: makaron na mleku, bułka pszenna, masło, twarożek z jogurtem, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: krupnik jęczmienny, ryba w warzywach, ziemniaki, woda z cytryną.

Podwieczorek: kisiel z owocami, herbatniki.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.

Poniedziałek 20.02.2023

Śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: zupa z zielonego groszku, ryż z owocami i śmietaną, kompot.

Podwieczorek: chałka, margaryna, mleko, owoce.

Alergeny: 1.7.9.10.

Wtorek 21.02.2023

Śniadanie: musli na mleku, bułka grahamka, margaryna, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: zupa wiejska, kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki na ciepło, woda z cytryną.

Podwieczorek: soczek marchwiowo-owocowy, ciastko wielozbożowe bezcukrowe.

Alergeny: 1.3.7.9.10.

Środa 22.02.2023

Śniadanie: chleb z ziarnami, masło, serek twarogowy kanapkowy, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, filet rybny panierowany, ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty, woda z cytryną.

Podwieczorek: mus owocowy.

Alergeny: 1.3.4.6.7.9.10.11.

Czwartek 23.02.2023

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, bułka pszenna, masło, miód, herbata.

Obiad: zupa kalafiorowa, gulasz mięsny, kasza gryczana, surówka wielowarzywna z olejem, kompot.

Podwieczorek: maślanka z owocami, wafel ryżowy.

Alergeny: 1.7.9.10.

Piątek 24.02.2023

Śniadanie: chleb wiejski, margaryna, jajko, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa z soczewicy, pierogi ruskie z tłuszczem, sok.

Podwieczorek: galaretka z owocami, dynia pestki.

Alergeny: 1.3.7.9.10.

Drodzy rodzice, jadłospis może ulec nieznacznym zmianom, wynikającym z przyczyn niezależnych od przedszkola (np. absencja dzieci, problemy z dostawą towaru).

Numery alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

  1. Mąka – zawiera gluten obecny w zbożach takich jak: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto.
  2. Jaja – obecne w makaronie jajecznym, pieczywie cukierniczym, majonezie.
  3. Ryby i produkty pochodne.
  4. Soja i produkty pochodne.
  5. Mleko krowie i produkty pochodne.
  6. Seler.
  7. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  8. Gorczyca i produkty pochodne.
    Inne produkty i substancje mogące powodować alergie:
  9. Skorupiaki i produkty pochodne.
  10. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  11. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe i produkty pochodne.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Mięczaki i produkty pochodne.
  14. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej do bezpośredniego spożycia.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia ( rozmiar pliku: 219 KB - format: PDF )

Skip to content