Jadłospis

Zespół Obsługi Szkół i Przedszkoli zatrudnia dietetyka, który odpowiada za układanie jadłospisu we wszystkich placówkach oświatowych w Łęcznej. Każdy główny posiłek w przedszkolu  zawiera produkty spożywcze, które są źródłem białka zwierzęcego. W przypadku śniadania jest to najczęściej nabiał, a  na obiad – mięso. Priorytetem dla naszej kuchni przedszkolnej jest przygotowanie dla dzieci urozmaiconych i lekkostrawnych posiłków  z dodatkiem gotowanych i  surowych warzyw. Zaś owoce wkomponowane w jadłospis przedszkolny są u  nas nie tylko produktami sezonowymi, ale całorocznymi. W naszej placówce zgodnie z podstawą programową wychowania przedszkolnego  przedszkolaki już od najmłodszych grup zachęcane są do samodzielnego komponowania posiłków, które polega na samodzielnym wyborze tych produktów, które najbardziej lubią i im smakują z zestawu posiłków na dany dzień.

Przykład: w menu śniadaniowym na dany dzień mamy: chleb z masłem, ser żółty, wędlina, talerz owocowo-warzywny.

Dziecko ma możliwość zjedzenia tego, co lubi.

Dbamy o to, aby nasze dzieci nie były głodne.

Czwartek 01.04.2021

Śniadanie: płatki śniadaniowe, wielozbożowe na mleku, bułka pszenna z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: krupnik jęczmienny, risotto drobiowe z warzywami, kompot.

Podwieczorek: chałka z masłem, owoce, kakao.

Alergeny 1.7.9.10.12

Piątek 02.04.2021

Śniadanie: chleb żytni z masłem i pastą rybną, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: zupa ziemniaczana, jajko w sosie koperkowym z ryżem i surówka wielowarzywna z olejem, kompot.                                   

Podwieczorek: bułka pszenna z margaryną i serkiem waniliowym, suszone owoce, mleko.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.12

Wtorek 06.04.2021

Śniadanie: chleb żytni z masłem i wędliną, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: barszcz czerwony z jajkiem i pieczywo, placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem, woda z cytryną.

Podwieczorek: koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, wafel ryżowy.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Środa 07.04.2021

Śniadanie: chleb wiejski z masłem i żółtym serem, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa brokułowa, gulasz mięsny z kaszą gryczaną i surówka z marchewki z porem, kompot.

Podwieczorek: sok marchwiowo-owocowy, ciastko wielozbożowe, bezcukrowe.

Alergeny: 1.7.9.10.12

Czwartek 08.04.2021

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, bułka pszenna z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, filet drobiowy, panierowany z ziemniakami i buraczki na ciepło, woda z cytryną.

Podwieczorek: maślanka z owocami, rogal z masłem.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Piątek 09.04.2021

Śniadanie: bułka pszenna z margaryną, wędliną i jajkiem na twardo, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa z fasolki szparagowej, pierogi ruskie z tłuszczem, warzywa, woda z cytryną.

Podwieczorek: budyń z owocami, chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Poniedziałek 12.04.2021

Śniadanie: chleb razowo-żytni z masłem i wędliną, talerz warzywno-owocowy kakao.

Obiad: zupa grochowa, naleśniki z serem, dżemem i jogurtem, woda z cytryną.

Podwieczorek: kisiel z owocami, herbatniki.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Wtorek 13.04.2021

Śniadanie: kasza manna na mleku, chleb zwykły z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa wiejska, kotlet mielony z ziemniakami i marchewka z groszkiem, woda z cytryną.

Podwieczorek: bułka pszenna z masłem i dżemem, mleko.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Środa 14.04.2021

Śniadanie: musli z suszonymi owocami na mleku, bułka pszenna z masłem, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z ziemniakami i surówka z ogórka kiszonego, kompot.

Podwieczorek: chałka z margaryną, owoce, kawa zbożowa z mlekiem.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Czwartek 15.04.2021

Śniadanie: bułka grahamka z margaryną i jajkiem na twardo, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa fasolowa, ryż z owocami i śmietaną, kompot.

Podwieczorek: galaretka z owocami, biszkopty.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Piątek 16.04.2021

Śniadanie: bułka grahamka z masłem i twarożek z jogurtem, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa owocowa z makaronem, paluszki rybne z ziemniakami i surówka z czerwonej kapusty z jogurtem, woda z cytryną.

Podwieczorek: budyń z owocami, wafel ryżowy.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.12

Poniedziałek 19.04.2021

Śniadanie: chleb zwykły z margaryną i wędliną, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: barszcz biały z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami, makaron z serem i tłuszczem, sok.

Podwieczorek: owoc, ciastko wielozbożowe, bezcukrowe.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Wtorek 20.04.2021

Śniadanie: płatki owsiane na mleku, bułka pszenna z masłem, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kotlet pożarski z ziemniakami i surówka wielowarzywna z olejem, woda z cytryną.

Podwieczorek: jogurt z owocami, herbatniki.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Środa 21.04.2021

Śniadanie: chleb z ziarnami z masłem i twarożek z jogurtem, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: krupnik ryżowy, filet rybny panierowany z ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty, woda z cytryną.

Podwieczorek: kisiel z owocami, chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1.3.4.6.7.9.10.12

Czwartek 22.04.2021

Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, chleb razowo-żytni z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa jarzynowa, spaghetti po bolońsku, kompot.

Podwieczorek: bułka pszenna z masłem i serkiem waniliowym, owoce, herbata.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Piątek 23.04.2021

Śniadanie: bułka pszenna z masłem, jajkiem na twardo i żółtym serem, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: kapuśniak z kiszonej kapusty, kluski śląskie z sosem pieczarkowym i surówka z marchewki z jabłkiem, woda z cytryną.

Podwieczorek: drożdżówka z owocami, herbata.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Poniedziałek 26.04.2021

Śniadanie: chleb żytni z masłem i wędliną, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa grochowa, ryż z owocami i śmietaną, kompot.

Podwieczorek: bułka pszenna z margaryną i dżemem, herbata.

Alergeny: 1.7.9.10.12

Wtorek 27.04.2021

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, bułka pszenna z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa koperkowa, łazanki z kiszoną kapustą i mięsem, kompot.

Podwieczorek: budyń z owocami, wafel ryżowy.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Środa 28.04.2021

Śniadanie: chleb wiejski z margaryną i pasztetem drobiowym, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: barszcz ukraiński z fasolą, leniwe z masłem i bułką tartą, warzywa, woda z cytryną.

Podwieczorek: sok marchwiowo-owocowy, herbatniki.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Czwartek 29.04.2021

Śniadanie: makaron na mleku, bułka pszenna z masłem, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa ogórkowa, pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną i surówka wielowarzywna z olejem, kompot.

Podwieczorek: koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, rogal z margaryną.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12

Piątek 30.04.2021

Śniadanie: bułka grahamka z masłem i twarożek z jogurtem, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: krupnik jęczmienny, ryba po grecku z ziemniakami, kompot.

Podwieczorek: drożdżówka z owocami.

Alergeny: 1.4.7.9.10.12

Drodzy rodzice, jadłospis może ulec nieznacznym zmianom, wynikającym z przyczyn niezależnych od przedszkola (np. absencja dzieci, problemy z dostawą towaru).

Numery alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

  1. Mąka – zawiera gluten obecny w zbożach takich jak: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto.
  2. Jaja – obecne w makaronie jajecznym, pieczywie cukierniczym, majonezie.
  3. Ryby i produkty pochodne.
  4. Soja i produkty pochodne.
  5. Mleko krowie i produkty pochodne.
  6. Seler.
  7. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  8. Gorczyca i produkty pochodne.
    Inne produkty i substancje mogące powodować alergie:
  9. Skorupiaki i produkty pochodne.
  10. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  11. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe i produkty pochodne.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Mięczaki i produkty pochodne.
  14. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej do bezpośredniego spożycia.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia ( rozmiar pliku: 219 KB - format: PDF )