Jadłospis

Zespół Obsługi Szkół i Przedszkoli zatrudnia dietetyka, który odpowiada za układanie jadłospisu we wszystkich placówkach oświatowych w Łęcznej. Każdy główny posiłek w przedszkolu  zawiera produkty spożywcze, które są źródłem białka zwierzęcego. W przypadku śniadania jest to najczęściej nabiał, a  na obiad – mięso. Priorytetem dla naszej kuchni przedszkolnej jest przygotowanie dla dzieci urozmaiconych i lekkostrawnych posiłków  z dodatkiem gotowanych i  surowych warzyw. Zaś owoce wkomponowane w jadłospis przedszkolny są u  nas nie tylko produktami sezonowymi, ale całorocznymi. W naszej placówce zgodnie z podstawą programową wychowania przedszkolnego  przedszkolaki już od najmłodszych grup zachęcane są do samodzielnego komponowania posiłków, które polega na samodzielnym wyborze tych produktów, które najbardziej lubią i im smakują z zestawu posiłków na dany dzień.

Przykład: w menu śniadaniowym na dany dzień mamy: chleb z masłem, ser żółty, wędlina, talerz owocowo-warzywny.

Dziecko ma możliwość zjedzenia tego, co lubi.

Dbamy o to, aby nasze dzieci nie były głodne.

Jadłospis znajdziecie Państwo po zalogowaniu się do iPrzedszkola.

Poniedziałek 02.10.2023

Śniadanie: Chleb zwykły, margaryna, szynka, talerz warzywno-owocowy, kakao
Obiad: Barszcz biały z jajkiem, kiełbasą, ziemniakami, makaron z sosem szpinakowym z serem twarogowym, kompot
Podwieczorek: Owoc, ciastko wielozbożowe bezcukrowe
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Wtorek 03.10.2023

Śniadanie: Chleb sitkowy, masło, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem
Obiad: Zupa z zielonego groszku, risotto drobiowe z warzywami, kompot
Podwieczorek: Galaretka z owocami, wafle kukurydziane
Alergeny: 1.7.9.10.

Środa 04.10.2023

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka pszenna, margaryna, dżem, herbata
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki, woda z cytryną
Podwieczorek: Koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, herbatniki
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Czwartek 05.10.2023

Śniadanie: Chleb żytni, margaryna, szynka, jajko, talerz warzywno-owocowy, kakao
Obiad: Zupa kalafiorowa, gulasz mięsno-warzywny, kasza gryczana, kompot
Podwieczorek: Mleko, bułeczka, owoce
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Piątek 06.10.2023

Śniadanie: Kasza manna na mleku, bułka pszenna, masło, serek twarogowy kanapkowy, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Krupnik ryżowy, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, woda z cytryną
Podwieczorek: Mus owocowo-zbożowy
Alergeny: 1.3.4.7.9.10.

Poniedziałek 09.10.2023

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni, margaryna, parówka na ciepło, keczup, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Zupa z grochowa, ryż z owocami ze śmietaną, kompot
Podwieczorek: Mleko, chałka, masło, owoce
Alergeny: 1.7.9.10.

Wtorek 10.10.2023

Śniadanie: Musli na mleku, chleb wiejski, masło, jajko, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Rosół z makaronem, filet drobiowy w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka wielowarzywna z jogurtem, woda z cytryną
Podwieczorek: Budyń z owocami, wafel ryżowy
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Środa 11.10.2023

Śniadanie: Bułka pszenna, margaryna, twarożek z jogurtem, talerz warzywno-owocowy, kakao
Obiad: Zupa jarzynowa, spaghetti po bolońsku z warzywami, kompot
Podwieczorek: Mus owocowy
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Czwartek 12.10.2023

Śniadanie: Chleb z ziarnami, margaryna, szynka, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem
Obiad: Zupa ogórkowa, pyzy ziemniaczane z mięsem z tłuszczem, surówka z pora z marchewką, woda z cytryną
Podwieczorek: Maślanka z owocami, chrupki kukurydziane
Alergeny: 1.3.6.7.9.10.11

Piątek 13.10.2023

Śniadanie: Płatki ryzowe na mleku, bułka graham, masło, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Krupnik jęczmienny, filet rybny panierowany, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem z jogurtem, woda z cytryną
Podwieczorek: Banan
Alergeny: 1.3.4.7.9.10.

Poniedziałek 16.10.2023

Śniadanie: Chleb zwykły, margaryna, szynka, talerz warzywno-owocowy, kakao
Obiad: Zupa z fasolki szparagowej, makaron z serem twarogowym z tłuszczem, sok 100%
Podwieczorek: Kisiel z owocami, suszone chipsy owocowe
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Wtorek 17.10.2023

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, bułka pszenna, masło, miód, herbata
Obiad: Zupa koperkowa, gołąbki siekane w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego z marchewką, kompot
Podwieczorek: Mleko, biszkopty, owoce
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Środa 18.10.2023

Śniadanie: Chleb sitkowy, margaryna, żółty ser, jajko, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem
Obiad: Zupa wiejska, ryba w warzywach, ziemniaki, woda z cytryną
Podwieczorek: Mus owocowo-warzywny
Alergeny: 1.3.4.7. 9.10.

Czwartek 19.10.2023

Śniadanie: Makaron na mleku, chleb żytni, masło, szynka, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Kapuśniak mazurski, kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym, kasza bulgur, surówka z buraczków, woda z cytryną
Podwieczorek: Jogurt z owocami, wafle kukurydziane
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Piątek 20.10.2023

Śniadanie: Bułka pszenna, margaryna, serek twarogowy ziarnisty, talerz warzywo-owocowy, kakao
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, jajko sadzone, ziemniaki, surówka wielowarzywna z olejem, kompot
Podwieczorek: Owoc, ciastko wielozbożowe bezcukrowe
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Poniedziałek 23.10.2023

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, szynka, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem
Obiad: Krupnik jęczmienny, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z olejem, woda z cytryną
Podwieczorek: Budyń z owocami, wafel ryżowy
Alergeny: 1.3.4.7.9.10.

Wtorek 24.10.2023

Śniadanie: Kasza manna na mleku, bułka pszenna, margaryna, serek waniliowy, owoce, herbata
Obiad: Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem, kompot
Podwieczorek: Galaretka z owocami, chrupki kukurydziane
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Środa 25.10.2023

Śniadanie: Chleb wiejski, masło, szynka, jajko, talerz warzywno-owocowy, kakao
Obiad: Zupa brokułowa, burger (bułka, kotlet, warzywa, sos), kompot
Podwieczorek: Koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, herbatniki
Alergeny: 1.3.7.9.10.11

Czwartek 26.10.2023

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka z ziarnami, margaryna, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Zupa ziemniaczana, łazanki z kiszoną kapustą z mięsem, kompot
Podwieczorek: Banan
Alergeny: 1.3.7.9.10.11

Piątek 27.10.2023

Śniadanie: Bułka pszenna, margaryna, jajko, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem
Obiad: Barszcz ukraiński z fasolą, leniwe z sera twarogowego i ziemniaków z masłem i bułką tartą, owoc, woda z cytryną
Podwieczorek: Mus owocowy
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Poniedziałek 30.10.2023

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb zwykły, margaryna, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Zupa jarzynowa, spaghetti po bolońsku z warzywami, kompot
Podwieczorek: Owoc, ciastko wielozbożowe bezcukrowe
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Wtorek 31.10.2023

Śniadanie: Bułka graham, masło, pasztet drobiowy, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Zupa z soczewicy, naleśniki z serem twarogowym, dżemem, jogurtem naturalnym, woda z cytryną
Podwieczorek: Mleko, biszkopty, owoce
Alergeny: 1.3.7.9.10.

Czwartek 02.11.2023

Śniadanie: Musli na mleku, chleb pszenno-żytni, margaryna, serek twarogowy kanapkowy, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Zupa ogórkowa, kurczak z warzywami, kasza bulgur, kompot
Podwieczorek: Mus owocowo-warzywny
Alergeny: 1.7.9.10.

Piątek 03.11.2023

Śniadanie: Bułka pszenna, masło, pasta rybna z jajkiem, talerz warzywno-owocowy, herbata
Obiad: Zupa grochowa, ryż z owocami ze śmietaną, kompot
Podwieczorek: Mleko, chałka, margaryna, owoce
Alergeny: 1.3.4.7.9.10

Drodzy rodzice, jadłospis może ulec nieznacznym zmianom, wynikającym z przyczyn niezależnych od przedszkola (np. absencja dzieci, problemy z dostawą towaru).

Numery alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

  1. Mąka – zawiera gluten obecny w zbożach takich jak: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto.
  2. Jaja – obecne w makaronie jajecznym, pieczywie cukierniczym, majonezie.
  3. Ryby i produkty pochodne.
  4. Soja i produkty pochodne.
  5. Mleko krowie i produkty pochodne.
  6. Seler.
  7. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  8. Gorczyca i produkty pochodne.
    Inne produkty i substancje mogące powodować alergie:
  9. Skorupiaki i produkty pochodne.
  10. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  11. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe i produkty pochodne.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Mięczaki i produkty pochodne.
  14. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej do bezpośredniego spożycia.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia ( rozmiar pliku: 219 KB - format: PDF )

Skip to content