Zespół Obsługi Szkół i Przedszkoli zatrudnia dietetyka, który odpowiada za układanie jadłospisu we wszystkich placówkach oświatowych w Łęcznej. Każdy główny posiłek w przedszkolu zawiera produkty spożywcze, które są źródłem białka zwierzęcego. W przypadku śniadania jest to najczęściej nabiał, a na obiad – mięso. Priorytetem dla naszej kuchni przedszkolnej jest przygotowanie dla dzieci urozmaiconych i lekkostrawnych posiłków z dodatkiem gotowanych i surowych warzyw. Zaś owoce wkomponowane w jadłospis przedszkolny są u nas nie tylko produktami sezonowymi, ale całorocznymi. W naszej placówce zgodnie z podstawą programową wychowania przedszkolnego przedszkolaki już od najmłodszych grup zachęcane są do samodzielnego komponowania posiłków, które polega na samodzielnym wyborze tych produktów, które najbardziej lubią i im smakują z zestawu posiłków na dany dzień.
Przykład: w menu śniadaniowym na dany dzień mamy: chleb z masłem, ser żółty, wędlina, talerz owocowo-warzywny.
Dziecko ma możliwość zjedzenia tego, co lubi.
Dbamy o to, aby nasze dzieci nie były głodne.
Poniedziałek 30.01.2023
Śniadanie: Chleb zwykły, margaryna, wędlina, talerz warzywno-owocowy, kakao.
Obiad: barszcz biały z jajkiem,kiełbasą i ziemniakami, ryż z owocami i śmietaną, kompot.
Podwieczorek: kisiel z owocami, wafel kukurydziany.
Alergeny 1.3.7.9.10.
Wtorek 31.01.2023
Śniadanie: bułka pszenna, masło, twarożek z jogurtem, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.
Obiad: krupnik jęczmienny, filet drobiowy panierowany, ziemniaki, surówka wielowarzywna z jogurtem, woda z cytryną.
Podwieczorek: banan.
Alergeny: 1.3.7.9.10.
Środa 01.02.2023
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, chleb żytni, margaryna, wędlina, talerz warzywno-owocowy, herbata.
Obiad: zupa jarzynowa, gulasz mięsny, makaron, surówka z ogórka kiszonego z marchewką, kompot.
Podwieczorek: mleko, owoce, biszkopty.
Alergeny: 1.3.7.9.10.
Czwartek 02.02.2023
Śniadanie: bułka z ziarnami, margaryna, jajko w sosie jogurtowym, kakao.
Obiad: zupa grochowa, kopytka z masłem i bułką tartą, owoc, woda z cytryną.
Podwieczorek: koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, herbatniki.
Alergeny: 1.3.7.9.10.11.
Piątek 03.02.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, chleb sitkowy, masło, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, herbata.
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką i jogurtem, kompot.
Podwieczorek: galaretka z owocami, chrupki kukurydziane.
Alergeny: 1.3.4.7.9.10.
Poniedziałek 06.02.2023
Śniadanie: chleb pszenno-żytni, margaryna, parówka na ciepło, keczup, talerz warzywno-owocowy, herbata.
Obiad: zupa z fasolki szparagowej, makaron z serem twarogowym i tłuszczem, sok.
Podwieczorek: budyń z owocami, słonecznik nasiona.
Alergeny: 1.3.7.9.10.
Wtorek 07.02.2023
Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, bułka grahamka, margaryna, serek twarogowy kanapkowy, talerz warzywno-owocowy, herbata.
Obiad: zupa wiejska, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, woda z cytryną.
Podwieczorek: owoc, ciastko wielozbożowe bezcukrowe.
Alergeny: 1.3.7.9.10.
Środa 08.02.2023
Śniadanie: chleb z ziarnami, masło, szynka, jajko, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.
Obiad: zupa ogórkowa, kurczak duszony z warzywami, kasza bulgur, kompot.
Podwieczorek: jogurt z owocami, wafel ryżowy.
Alergeny: 1.3.6.7.9.10.11.
Czwartek 09.02.2023
Śniadanie: kasza manna na mleku, bułka pszenna, margaryna, dżem, herbata.
Obiad: zupa ziemniaczana, fasolka po bretońsku, pieczywo, kompot.
Podwieczorek: chałka, masło, mleko, owoce.
Alergeny: 1.7.9.10.
Piątek 10.02.2023
Śniadanie: chleb wiejski, masło, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, kakao.
Obiad: krupnik ryżowy, filet rybny panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, woda z cytryną.
Podwieczorek: mus owocowy.
Alergeny: 1.3.4.7.9.10.
Poniedziałek 13.02.2023
Śniadanie: chleb zwykły, masło, pasztet drobiowy, talerz warzywno-owocowy, herbata.
Obiad: barszcz czerwony z jajkiem, naleśniki z serem, dżemem, jogurtem, woda z cytryną.
Podwieczorek: mleko, biszkopty, owoce.
Alergeny: 1.3.7.9.10.
Wtorek 14.02.2023
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, bułka z ziarnami, margaryna, wędlina, talerz warzywno-owocowy, herbata.
Obiad: rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniaki, surówka z pora z marchewką, kompot.
Podwieczorek: koktajl mleczno-jogurtowy z owocami, chrupki kukurydziane.
Alergeny: 1.3.7.9.10.11.
Środa 15.02.2023
Śniadanie: bułka pszenna, masło, pasta jajeczna z żółtym serem, talerz warzywno-owocowy, kakao.
Obiad: zupa koperkowa z ryżem, bitki wieprzowe duszone, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z olejem, woda z cytryną.
Podwieczorek: banan.
Alergeny: 1.3.7.9.10.
Czwartek 16.02.2023
Śniadanie: chleb żytni, margaryna, wędlina, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.
Obiad: zupa jarzynowa, spaghetti po bolońsku z warzywami, kompot.
Podwieczorek: pączek, mleko.
Alergeny: 1.3.7.9.10.
Piątek 17.02.2023
Śniadanie: makaron na mleku, bułka pszenna, masło, twarożek z jogurtem, talerz warzywno-owocowy, herbata.
Obiad: krupnik jęczmienny, ryba w warzywach, ziemniaki, woda z cytryną.
Podwieczorek: kisiel z owocami, herbatniki.
Alergeny: 1.3.4.7.9.10.
Poniedziałek 20.02.2023
Śniadanie: chleb pszenno-żytni, masło, wędlina, talerz warzywno-owocowy, herbata.
Obiad: zupa z zielonego groszku, ryż z owocami i śmietaną, kompot.
Podwieczorek: chałka, margaryna, mleko, owoce.
Alergeny: 1.7.9.10.
Wtorek 21.02.2023
Śniadanie: musli na mleku, bułka grahamka, margaryna, żółty ser, talerz warzywno-owocowy, herbata.
Obiad: zupa wiejska, kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki na ciepło, woda z cytryną.
Podwieczorek: soczek marchwiowo-owocowy, ciastko wielozbożowe bezcukrowe.
Alergeny: 1.3.7.9.10.
Środa 22.02.2023
Śniadanie: chleb z ziarnami, masło, serek twarogowy kanapkowy, talerz warzywno-owocowy, kakao.
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, filet rybny panierowany, ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty, woda z cytryną.
Podwieczorek: mus owocowy.
Alergeny: 1.3.4.6.7.9.10.11.
Czwartek 23.02.2023
Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, bułka pszenna, masło, miód, herbata.
Obiad: zupa kalafiorowa, gulasz mięsny, kasza gryczana, surówka wielowarzywna z olejem, kompot.
Podwieczorek: maślanka z owocami, wafel ryżowy.
Alergeny: 1.7.9.10.
Piątek 24.02.2023
Śniadanie: chleb wiejski, margaryna, jajko, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.
Obiad: zupa z soczewicy, pierogi ruskie z tłuszczem, sok.
Podwieczorek: galaretka z owocami, dynia pestki.
Alergeny: 1.3.7.9.10.
Drodzy rodzice, jadłospis może ulec nieznacznym zmianom, wynikającym z przyczyn niezależnych od przedszkola (np. absencja dzieci, problemy z dostawą towaru).
Numery alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
- Mąka – zawiera gluten obecny w zbożach takich jak: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto.
- Jaja – obecne w makaronie jajecznym, pieczywie cukierniczym, majonezie.
- Ryby i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko krowie i produkty pochodne.
- Seler.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
Inne produkty i substancje mogące powodować alergie: - Skorupiaki i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe i produkty pochodne.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej do bezpośredniego spożycia.