Jadłospis

Zespół Obsługi Szkół i Przedszkoli zatrudnia dietetyka, który odpowiada za układanie jadłospisu we wszystkich placówkach oświatowych w Łęcznej. Każdy główny posiłek w przedszkolu  zawiera produkty spożywcze, które są źródłem białka zwierzęcego. W przypadku śniadania jest to najczęściej nabiał, a  na obiad – mięso. Priorytetem dla naszej kuchni przedszkolnej jest przygotowanie dla dzieci urozmaiconych i lekkostrawnych posiłków  z dodatkiem gotowanych i  surowych warzyw. Zaś owoce wkomponowane w jadłospis przedszkolny są u  nas nie tylko produktami sezonowymi, ale całorocznymi. W naszej placówce zgodnie z podstawą programową wychowania przedszkolnego  przedszkolaki już od najmłodszych grup zachęcane są do samodzielnego komponowania posiłków, które polega na samodzielnym wyborze tych produktów, które najbardziej lubią i im smakują z zestawu posiłków na dany dzień.

Przykład: w menu śniadaniowym na dany dzień mamy: chleb z masłem, ser żółty, wędlina, talerz owocowo-warzywny.

Dziecko ma możliwość zjedzenia tego, co lubi.

Dbamy o to, aby nasze dzieci nie były głodne.

Czwartek 01.07.2021

Śniadanie: kasza manna na mleku, bułka pszenna z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z ziemniakami i marchewka z chrzanem, kompot.

Podwieczorek: drożdżówka z owocami, mleko.

Alergeny 1.3.7.9.10.12.

Piątek 02.07.2021

Śniadanie: chleb żytni z margaryną, wędliną i żółtym serem, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: krupnik jęczmienny, jajko sadzone z ziemniakami, fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, woda z cytryną.

Podwieczorek: płatki ryżowe na mleku z owocami.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Poniedziałek 05.07.2021

Śniadanie: bułka pszenna z margaryną i wędliną, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: barszcz biały z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami, makaron z serem twarogowym i tłuszczem, sok.

Podwieczorek: chleb zwykły z masłem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata .

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Wtorek 06.07.2021

Śniadanie: ryż na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną, surówka wielowarzywna z olejem, kompot.

Podwieczorek: bułka pszenna z margaryną i miodem, mleko.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Środa 07.07.2021

Śniadanie: chleb wiejski z masłem i pastą rybną, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: barszcz ukraiński z fasolą, kasza gryczana z sosem pieczarkowym, surówka wielowarzywna z olejem, kompot.

Podwieczorek: bułka pszenna z margaryną i serkiem waniliowym, owoce, mleko.

Alergeny: 1.4.7.9.10.12.

Czwartek 08.07.2021

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, bułka pszenna z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, gulasz mięsny z ziemniakami, rzodkiewka z jogurtem, kompot.

Podwieczorek: maślanka z owocami, ciastko wielozbożowe, bezcukrowe.

Alergeny: 1.3.7.9.12.

Piątek 09.07.2021

Śniadanie: chleb sitkowy z masłem i żółtym serem, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa ziemniaczana, jajko w sosie koperkowym z ryżem i surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i olejem, kompot.

Podwieczorek: sok marchwiowo-owocowy, chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Poniedziałek 12.07.2021

Śniadanie: chleb pszenno-żytni z masłem i wędliną, talerz warzywno-owocowy, herbata.

Obiad: zupa z soczewicy, ryż z owocami i śmietaną, kompot.

Podwieczorek: chałka z margaryną, owoce, kakao.

Alergeny: 1.7.9.10.12.

Wtorek 13.07.2021

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, bułka pszenna z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: zupa wiejska, kotlet pożarski z ziemniakami i mizerią, woda z cytryną.

Podwieczorek: koktajl jogurtowo-owocowy, rogal z masłem.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Środa 14.07.2021

Śniadanie: chleb z ziarnami z masłem i jajkiem na twardo, talerz warzywno-owocowy, kakao.

Obiad: zupa jarzynowa, spaghetti po bolońsku, kompot.

Podwieczorek: budyń z owocami, wafel ryżowy.

Alergeny: 1.3.6.7.9.10.11.12.

Czwartek 15.07.2021

Śniadanie: musli z suszonymi owocami na mleku, chałka z margaryną, talerz warzywno-owocowy.

Obiad: krupnik ryżowy, pieczeń rzymska z ziemniakami i surówka z białej kapusty z marchewką i olejem, kompot.

Podwieczorek: bułka pszenna z masłem i dżemem, mleko.

Alergeny: 1.3.7.9.10.12.

Piątek 16.07.2021

Śniadanie: chleb zwykły z margaryną, twarożek z jogurtem, talerz warzywno-owocowy, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad: zupa koperkowa z makaronem, filet rybny panierowany z ziemniakami i pomidory z jogurtem, woda z cytryną.

Podwieczorek: kisiel z owocami, chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1.3.4.7.9.10.12.

Drodzy rodzice, jadłospis może ulec nieznacznym zmianom, wynikającym z przyczyn niezależnych od przedszkola (np. absencja dzieci, problemy z dostawą towaru).

Numery alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

  1. Mąka – zawiera gluten obecny w zbożach takich jak: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto.
  2. Jaja – obecne w makaronie jajecznym, pieczywie cukierniczym, majonezie.
  3. Ryby i produkty pochodne.
  4. Soja i produkty pochodne.
  5. Mleko krowie i produkty pochodne.
  6. Seler.
  7. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  8. Gorczyca i produkty pochodne.
    Inne produkty i substancje mogące powodować alergie:
  9. Skorupiaki i produkty pochodne.
  10. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  11. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe i produkty pochodne.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Mięczaki i produkty pochodne.
  14. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej do bezpośredniego spożycia.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia ( rozmiar pliku: 219 KB - format: PDF )